Rodina spoločných študijných programov Európskej univerzity Ulysseus sa rozrastá – akreditáciu získal ďalší, v poradí už druhý, spoločný študijný program UlysseusAI-MD. Inžiniersky program je zameraný na využitie umelej inteligencie v biznis transformácii a inováciách. Završuje sa tým náročný viacročný proces, na ktorom participovali šiesti partneri našej Európskej univerzity. Program je koordinovaný Univerzitou aplikovaných vied Haaga-Helia a oficiálny štart štúdia v ňom je plánovaný na január 2025.

Technická univerzita v Košiciach, vďaka odbornému zapojeniu z Fakulty elektrotechniky a informatiky, participuje na programe ako mobilitný partner. Aktuálne prebieha nábor a výber záujemcov o štúdium v tomto programe.

Ďalšie informácie o programe: https://ulysseus.eu/academic-offer/joint-master-degree-in-ai-for-business-transformation/

Spoločné študijné programy Ulysseus

Jednou z ambícií Európskej univerzity Ulysseus je prehĺbiť spoluprácu medzi partnerskými univerzitami mimo iného aj v oblasti spoločného poskytovania vysokoškolského vzdelávania. Ulysseus má cieľ pripraviť celkovo 8 spoločných inžinierskych programov a 8 spoločných doktorandských programov, ktoré budú predstavovať spoločné študijné programy. V každom z týchto programov bude výučba prebiehať u viacerých partnerov a získaný diplom bude potvrdený každým vzdelávacím partnerom.

V súčasnosti má Ulysseus akreditované 2 spoločné študijné programy – program Ulysseus CitiesMD k problematike udržateľnej energie, dopravy a mobility pre inteligentné mestá budúcnosti a program UlysseusAI-MD k problematike využívania umelej inteligencie pri biznis transformácii a inováciách. Ďalšie spoločné študijné programy sú v prípade, medzi nimi aj program koordinovaný Technickou univerzitou v Košiciach orientovaný na problematiku digitálnej transformácie priemyslu.

Európska univerzita Ulysseus

Víziou Európskej univerzity Ulysseus je do roku 2030 vytvoriť excelentne uznávanú a medzinárodne atraktívnu európsku univerzitu otvorenú svetu, zameranú na jednotlivca a podporujúcu podnikavosť. Našou ambíciou je tak prispieť k formovaniu Európskeho priestoru vysokoškolského vzdelávania a výskumu, a tým aj k budúcnosti Európy.

Ulysseus, jedna z 50 európskych univerzít vybraných Európskou komisiou za univerzity budúcnosti, otvára možnosti pre študentov, učiteľov a výskumníkov z partnerských univerzít pre ich vzdelávanie, vzájomné mobility a nové špičkové výskumné projekty. Európska univerzita Ulysseus vznikla v roku 2020 a jej súčasnými členmi sú Univerzita v Seville (Španielsko, koordinátor aliancie), Univerzita v Janove (Taliansko), Univerzita Côte d’Azur (Nice, Francúzsko), Technická univerzita v Košiciach, univerzita MCI | The Entrepreneurial School® (Innsbruck, Rakúsko) a Univerzita aplikovaných vied Haaga-Helia (Helsinki, Fínsko), Univerzita v Münsteri (Nemecko) a Univerzita Čierna Hora (Podgorica, Čierna Hora).

Projekt Európskej univerzity Ulysseus je na Slovensku podporený zo zdrojov Európskej únie a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže SR.

Ďalšie informácie o Európskej univerzite Ulysseus: www.ulysseus.eu