PODANÉ PRIHLÁŠKY ÚŽITKOVÝCH VZOROV

Zariadenie na kvantifikáciu zvyškových napätí využitím optických metód v kombinácii s metódou odvrtávania

PUV 50088-2024

prof. Ing. Miroslav Pástor, PhD.; doc. Ing. Martin Hagara, PhD.;

UDELENÉ PATENTY

Systém tepelného riadenia spaľovacieho procesu homogénnej zmesi s využitím duálneho vstrekovania

PP 50055-2021

doc. Ing. Michal Puškár, PhD.

Priemyselná využiteľnosť:

Systém tepelného riadenia spaľovacieho procesu homogénnej zmesi s využitím duálneho vstrekovania je určený pre odstránenie aplikačných problémov technológie spaľovania homogénnej palivovej zmesi v reálnych spaľovacích motoroch. Tento princíp spaľovania je považovaný za jednu z ciest ako priviesť zážihový motor k vyššej účinnosti tak, aby sa mohol v praxi priblížiť spotrebou paliva vznetovým jednotkám a zároveň spĺňať budúce emisné limity.

 

Elektromechanické zariadenie s posuvným baranidlom na skúšanie dopravníkových pásov

PP 50037-2020

prof. Ing. Daniela Marasová, CSc., Ing. Darina Matisková, PhD., MBA, doc. RNDr. Miriam Andrejiová, PhD., RNDr. Anna Grinčová, PhD.,

Priemyselná využiteľnosť:

Zariadenie je využiteľné vo výskumných a skúšobných laboratóriách priemyslu, hlavne v baníctve a hutníctve. Týka sa to taktiež všetkých oblasti, kde sa na prepravu kusového, alebo sypkého materiálu používajú pásové dopravníky.

 

Zariadenie pre riadenie sklzu identifikovaním magnetického poľa prvkov asynchrónneho motora s frekvenčným meničom

PP 50029-2019

prof. Ing. Milan Oravec, PhD., doc. Ing. Katarína Draganová, PhD., doc. Ing. Pavol Lipovský, PhD., Ing. Miroslav Šmelko, PhD., doc. Ing. Tibor Bugár, CSc.,

Priemyselná využiteľnosť:

Zariadenie pre riadenie sklzu identifikovaním magnetického poľa prvkov asynchrónneho motora s frekvenčným meničom je využiteľné na riadenie otáčok asynchrónnych motorov pri použití jediného merania, t.j. merania magnetického poľa prvkov asynchrónneho motora, na bezkontaktné merania sklzu a parametrov magnetického poľa asynchrónneho motora, tiež na riadenie v dynamických režimoch asynchrónneho stroja.  V rámci podrobného postprocesingu pri navrhovanom riešení je možné identifikovať poruchy jednotlivých mechanických a elektrických prvkov asynchrónneho motora. Zariadenie môže slúžiť ako náhrada súčasného spôsobu riadenia pomocou spätnej väzby u vektorového riadenia.

 

 

ZAPÍSANÉ ÚŽITKOVÉ VZORY

Izokinetický hydraulický pristroj na meranie sily

PUV 50006-2024

Mgr. Gabriel Harčarik, PhD.; Ing. Jozef Török, PhD.;

Priemyselná využiteľnosť:

Izokinetický hydraulický pristroj je možné využívať, ak je potrebné precvičiť a otestovať svaly ľudského tela v procese rehabilitácie, alebo posilnenia pohybového aparátu v rámci rôznych pohybových programov zameraných na zvýšenie výkonnosti v športe. Variabilnou zmenou výšky otočnej dvojkladky je umožnené zapojenie viacerých svalových segmentov, vďaka čomu sa dosiahne zapojenie širšej škály svalových partií hornej i dolnej časti tela ako aj trupu, pri rôznych uhlových rýchlostiach.