UDELENÉ PATENTY

Zariadenie a postup identifikovania chýb rotačných elektrických strojov magnetickým poľom

PP 50049-2019

prof. Ing. Milan Oravec, PhD., doc. Ing. Miroslav Šmelko, PhD., doc. Ing. Pavol Lipovský, PhD., doc. Ing. Katarína Draganová, PhD., Ing. Pavel Adamčík (TECHNICKÁ DIAGNOSTIKA, spol. s r.o., Prešov)

Priemyselná využiteľnosť:

Vynález je možné využiť pri diagnostikovaní stavu rotačných strojov pri použití jediného merania, t.j. merania magnetického poľa stroja, ďalej pri bezkontaktnom meraní, v rôznom prostredí, nakoľko magnetické pole prestupuje prostredím, vzduchom, vodou, tuhým prostredím. Vynález je ďalej využiteľný v rámci podrobného postprocesingu, kde je možné identifikovať poruchy jednotlivých mechanických a elektrických prvkov stroja a v rámci zisťovania skutočného stavu zariadení zostrojených podľa rovnakej dokumentácie, rovnakými technologickými postupmi, ktoré budú vykazovať rozdielnu poruchovosť v rámci rozsahu výkonnosti do 100 %. Táto výhoda umožňuje investorovi získať najlepší stroj zo strojov zostrojených podľa rovnakých postupov, z rovnakého materiálu a pri použití rovnakej dokumentácie.

 

Tvárniaci nástroj s grafitovými vložkami na zvýšenie mazacieho efektu

PP 50067-2020

prof. Ing. Michal Hatala, PhD.; Ing. František Botko, PhD.;

Priemyselná využiteľnosť:

Tvárniaci nástroj s grafitovými vložkami na zvýšenie mazacieho efektu je priemyselne využiteľný v procesoch tvárnenia rúr pre výrobu výmenníkov tepla a iných energetických rozvodov, kde je požadovaná vyššia efektivita prenosu tepla medzi médiom a stenou rúry.

 

Zariadenie na meranie teplotnej závislosti creep efektu fluidných svalov s rozšíreným rozsahom teplôt

PP 50019-2022

doc. Ing. Alexander Hošovský, PhD.; prof. Ing. Ján Piteľ, PhD.; Ing. Monika Trojanová, PhD.;

Priemyselná využiteľnosť:

Zariadenie na meranie teplotnej závislosti creep efektu fluidných svalov s rozšíreným rozsahom teplôt je možné využiť pri meraniach potrebných pre kompenzáciu vplyvu creep efektu v priemyselných prostrediach s inou ako izbovou teplotou (ako vyššou, tak aj nižšou) pri vyšších požiadavkách na presnosť regulácie v špeciálnych aplikáciách, kde je výhodné použiť soft pohony resp. pre tvorbu presných dynamických modelov využiteľných v „model-based“ návrhu riadenia.

 

 

ZAPÍSANÉ ÚŽITKOVÉ VZORY

Zariadenie na meranie dynamiky sily pohonu typu Peano-HASEL pri izometrických podmienkach

PUV 50079-2023

doc. Ing. Alexander Hošovský, PhD.; Ing. Monika Trojanová, PhD.; Ing. Tomáš Čakurda, PhD.;

Priemyselná využiteľnosť:

Zariadenie na meranie dynamiky sily pohonu typu Peano-HASEL pri izometrických podmienkach je možné využiť pri meraniach potrebných pre tvorbu modelov soft pohonov v špeciálnych aplikáciách vyžadujúcich si úplne nehlučné pohony v kontakte s biologickými štruktúrami,  resp. pre tvorbu presných dynamických modelov využiteľných v „model-based“ návrhu riadenia.

 

Kombinácia bezškálová skrutka – skrutkovač

PUV 50101-2023

prof. Ing. Radim Rybár, PhD.; doc. Ing. Martin Beer, PhD.; Ing. Jana Rybárová, PhD.;

Priemyselná využiteľnosť:

Kombinácia bezškálová skrutka – skrutkovač podľa návrhu je využiteľná pre skrutkové spoje, v ktorých sú skrutky vyhotovené z plastov, alebo kovov, u ktorých je možné očakávať nižšiu mieru pevnosti materiálu hlavy skrutky a tým aj vyššiu náchylnosť na deformáciu riadiacej drážky. Okrem uvedeného je možné kombináciu bezškálová skrutka – skrutkovač podľa návrhu použiť namiesto  skrutiek s riadiacou drážkou typu PH, prípadne iných typov, bez veľkostného obmedzenia, resp. potreby škálovania veľkostí a tým aj potreby rôznych veľkostných tried skrutkovačov.

 

Senzorická hra s kvalitatívnym určovacím parametrom

PUV 50102-2023

prof. Ing. Radim Rybár, PhD.; doc. Ing. Martin Beer, PhD.; Ing. Jana Rybárová, PhD.;

Priemyselná využiteľnosť:

Senzorická hra s kvalitatívnym určovacím parametrom je využiteľná ako spoločenská hra určená na rozvoj senzorických, pamäťových a analytických schopností detí a dospelých, v rámci výučby alebo voľnočasových aktivít. Môže byť využiteľná ako súčasť rôznych didaktických a motivačných hier zamestnancov subjektov rôzneho charakteru v rámci projektov a aktivít zameraných na zisťovanie a rozvoj zručností, schopností a kompetencií.  

 

Snímacie zariadenie formovacích síl na zbaľovanie dopravného pásu

PUV 50104-2023

doc. Ing. Peter Michalik, PhD.

Priemyselná využiteľnosť:

Snímacie zariadenie formovacích síl na zbaľovanie dopravného pásu v kontinuálnych dopravných systémoch alebo meracích stojanoch pre potrebu ich digitálnej transformácie je určené pre diagnostiku a indikáciu nárastu alebo poklesu veľkosti formovacích síl na prítlačných formovacích valčekoch na formovacích valčekových stoliciach v kontinuálnych dopravných systémoch a meracích stojanoch s dopravným pásom so šírkou pásu do 2500 mm, pevnosťou dopravného pásu t = 3400 N.mm-1 a snímaním veľkosti napínacích síl do 50 kN.

 

Meracia hexagonálna valčeková stolica pre digitálnu transformáciu

PUV 50106-2023

prof. Ing. Gabriel Fedorko, PhD., MBA;

Priemyselná využiteľnosť:

Meracia hexagonálna valčeková stolica pre hornú alebo dolnú vetvu kontinuálnych dopravných systémov a meracích stojanov pre potrebu ich digitálnej transformácie je určená pre diagnostiku a indikáciu prevádzkyschopnosti vodiacich valčekov v kontinuálnych dopravných systémoch a meracích stojanoch dopravného pásu so šírkou pásu do 2500 mm, pevnosťou dopravného pásu t = 3400 N.mm-1 a snímaním veľkosti napínacích síl do 50 kN.

 

Zariadenie na online diaľkovú inšpekciu dopravného pásu pre digitálnu transformáciu

PUV 50107-2023

prof. Ing. Vieroslav Molnár, PhD.

Priemyselná využiteľnosť:

Zariadenie na online diaľkovú inšpekciu dopravného pásu v kontinuálnych dopravných systémoch alebo meracích stendoch pre potrebu ich digitálnej transformácie je určené pre zariadenia so šírkou pásu do 2500 mm, pevnosťou dopravného pásu t = 3400 N.mm-1 a veľkosťou napínacích síl do 50 kN.